Skip to main content

Terugblik Spoorcongres 2024

Let’s play the game

Bekijk alle foto's

Het Spoorcongres van 2024, met het thema ‘Let’s Play the Game’, stond in het teken van sport, vanwege het Olympisch jaar in Parijs. We onderzochten de parallellen tussen topsport en de railsector en stelden de vraag: wie bepaalt de spelregels te midden van wereldwijde spanningen? Moeten we zelfs een “VAR” inzetten?

Spoorcongres 2024: Let’s Play the Game

Bekijk alle foto's

Caroline Koiter, Directeur van Rail Cargo Information Netherlands, opende het congres met de woorden: “Terwijl Europa zich voorbereidt op een Olympisch jaar in Parijs, beseffen we dat onze sector ook topprestaties levert. Net als topsporters wordt er dag en nacht, in weer en wind, gewerkt om het beste resultaat te behalen, om goederen op de juiste plek te krijgen. Dit is een immense prestatie waar helaas niet altijd erkenning voor wordt gegeven. Dit congres is dan ook een eerbetoon aan de sector zelf.” Elke spreker en deelnemer kreeg een gouden medaille uitgereikt als erkenning voor hun bijdrage.

Caroline Koiter en Barry Mol op het podium

Spelregels, het speelveld en teamwork

Ronald Paul, Boegbeeld van de Topsector Logistiek, en Michel Rademaker, Deputy Executive Director van The Hague Centre for Strategic Studies, gaven het startsein. Paul benadrukte de vaak over het hoofd geziene waarde van logistiek, met een bijdrage van maar liefst 14% aan het BBP. Hij wees op het belang van logistiek bij het oplossen van maatschappelijke en economische uitdagingen, zoals het vervoer van nieuwe energiedragers en medicijnen, en het streven naar strategische autonomie in supply chains. Paul benadrukte het belang van aandacht voor logistiek aan de formatietafel, waarbij integratie in ruimtelijke ordening, verduurzaming van het spoorgoederenvervoer en voldoende middelen voor infrastructuur essentieel zijn.

Ronald Paul Topsector Logistiek tijdens Rail Cargo event op het podium

Verbetering van het speelveld met digitalisering

Mirjam van Velthuizen-Lormans, CFO van ProRail, presenteerde hun nieuwe digitaliseringsstrategie, gericht op verbetering van het speelveld via digitale aanleg en onderhoud, en klant- en data-gedreven capaciteitsverdeling. Ze gaf het belang aan van een gezamenlijk toekomstbeeld en pleitte voor versnelling in ontwikkeling, gezien de beschikbaarheid van veel technologieën. Met een medaille om haar hals, uitgereikt door voormalig voorzitter Carel Robbeson, grapte Mirjam dat ze de eerste ProRailer is met een medaille vanuit de goederensector.

Spoorcongres 2024 met veel sprekers en rail bedrijven

Verlader op het podium: Dow Chemicals

Op het podium stond ook Dow Chemicals, vertegenwoordigd door Pim Bastiaanse, Rail Logistics Manager Europe. Hij benadrukte het belang van teamwork binnen de keten en tussen verschillende modaliteiten, waarbij spoorgoederenvervoer een cruciale rol speelt. Bundeling van het single wagon concept heeft de aandacht van DOW. ‘Het is belangrijk dat goederentreinen gelijke rechten hebben als passagierstreinen. Door het corridor denken te versterken en uniforme werkprocedures en systemen te implementeren, streven we naar een naadloze en geïntegreerde spoorinfrastructuur.’ – aldus Bastiaanse.

Sportskills

Ook sportskills kwamen aan bod. Paul Zoeter (Hutchison Ports Europe Intermodal) sprak over snelheid, met de Bayern Express als voorbeeld, een rechtstreekse verbinding naar Zuid-Duitsland waarbij 900 km in 16 uur wordt afgelegd. Robert Galjaard (Strukton Rail) ging in op mentale kracht als beheerder van 600 km industriespoor. Ze pleitten voor het declassificeren van HSWI spoor om het spoorproduct aantrekkelijker te maken. Cris Acosta Hernandez van LTE NL gaf aan wat de veerkracht van het bedrijf ondanks uitdagingen in Europa. Flexibiliteit en een proactieve planning is de sleutels tot succes, samen met samenwerkingen zoals de gezamenlijke inkoop van energie.

Talentontwikkeling

Elke club moet werken aan talentontwikkeling, zo ook de spoorsector. Actueel is het onderzoek naar toepassingen van AI. Desmond Veeke, student softwareontwikkelaar, benadrukte het belang van een goed functionerend spoor voor een land. Hij deelde hoe tools zoals chapGPT het werk vergemakkelijken, met de kanttekening dat menselijke correctie altijd nodig is. Marleen van de Kerkhof van Dualinventive ziet AI als cruciaal voor voorspelbaar onderhoud. Omar Oudghiri en Anwar Ben Mansour, beide studenten aan STC, bespraken de rol van AI bij grensovergangen en het behoud van bepaalde aspecten van het machinistenvak.

De nabeschouwing

Tijdens de nabeschouwing besprak dagvoorzitter Wietze Smid met voormalige Rail Cargo Award-winnaars welke momenten het meest indrukwekkend waren. Tonine Luken haalde de presentatie van Twan van Schie van de BEAT Cycling Club aan, waarbij duidelijk werd dat dromen werkelijkheid kunnen worden. Rick Martens benadrukte de lessen in omgaan met verlies en teleurstellingen uit de sportwereld. Susanne Dirksen concludeerde dat ‘zonder strijd geen overwinning’ de rode draad was in de verhalen, en benadrukte het belang van dagelijkse inzet en doorzettingsvermogen.

Bestuurswisseling bij Rail Cargo Information Netherlands

Bestuurslid Susanne Dirksen nam symbolisch het estafettestokje over van Barry Mol, die vanwege zijn Europese rol binnen Bertschi afzwaait, en is daarmee de nieuwe voorzitter van Rail Cargo. Ze bedankte Barry voor zijn inzet en betrokkenheid. De vrijgekomen plek binnen het bestuur wordt ingenomen door Thijs van den Heuvel, waarmee het bestuur zich verzekert van veel spoorkennis, -kunde en enthousiasme.

Welkom R.C.C. Container Trading, G&F Logistics B.V. en RST (Rotterdam Shortsea Terminals)

Met trots kondigen we aan dat drie nieuwe deelnemers binnen ons netwerk zijn aangesloten: R.C.C. Container Trading, G&F Logistics B.V. en RST (Rotterdam Shortsea Terminals). Het netwerk van Rail Cargo wordt daarmee steeds groter en gevarieerder.

Hieronder de foto’s van het evenement

Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van al onze evenementen, nieuws en updates. Schrijf je in voor de maandelijkse Spoornieuws(brief).

Meer weten?

Caroline Koiter Rail Cargo

Caroline Koiter

Directeur