Skip to main content

Spoorambassadeurs overhandigen staatssecretaris Vivianne Heijnen eindrapport

14 december 2022 | #NIEUWS

Lees verder

Spoorambassadeurs overhandigen staatssecretaris Vivianne Heijnen eindrapport over het Europees Jaar van de Jeugd.

Op 14 december 2022 hebben de spoorambassadeurs van het Europees Jaar van de Jeugd Marleen van de Kerkhof (namens Railforum en Jonge Veranderaars) en Oscar Vermeij (namens Rail Cargo information Netherlands) hun eindverslag getiteld ‘The future is ours!’ overhandigd aan staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. In het rapport delen Van de Kerkhof en Vermeij hun bevindingen over het imago, de diversiteit, vergrijzing, duurzaamheid en innovaties in de spoorsector en brengen ze aanbevelingen voor het inspireren en aantrekken van nieuw talent.

In het rapport stellen de ambassadeurs onder andere dat de spoorsector onterecht een verouderd imago heeft onder jongeren. Het duurzame en innovatieve karakter van het spoor dient daarom veel meer onder de aandacht te worden gebracht bij de jeugd in het algemeen en bij (jonge) vrouwen in het bijzonder. In de uiterst diverse spoorsector is volgens hen mede dankzij digitalisering voor iedereen een uitdagende en betekenisvolle baan te vinden. Door het structurele personeelstekort kan het potentieel van het Europese spoorsysteem om transport te verduurzamen echter niet optimaal worden benut. Van de Kerkhof en Vermeij roepen de sector op om de jonge generatie actief te betrekken bij de samenwerkingen en innovaties waarmee de beschikbare spoorcapaciteit wordt vergroot.

“Het was geweldig om zoveel enthousiaste reacties van jongeren te krijgen als ik ze vertelde over duurzame innovaties in het spoor”, aldus Van de Kerkhof die werkzaam is als International Affairs Manager bij technologiebedrijf Dual Inventive. “De trein is het transportmiddel van de toekomst en de jeugd is de toekomst van het spoor. Laten we jongeren dus blijven inspireren met alle prachtige, digitale innovaties waarmee we het internationale spoorvervoer verbeteren, want onbekend maakt onbemind.”

Vermeij, project development manager bij Rail Innovators Group, vult aan dat het ontzettend belangrijk is om je als spoorsector goed te presenteren aan de nieuwe generatie. “De industrie heeft veel te bieden: een internationaal werkterrein, veel samenwerking en innovatie. Laat zien wat je in huis hebt!”

Staatssecretaris Heijnen vindt het mooi om te zien hoe deze spoorambassadeurs aandacht vragen voor het aantrekkelijk maken van het spoor voor jongeren. “Het is belangrijker dan ooit om jongeren enthousiast te maken over een baan in de spoorsector. De toekomst van het spoor begint namelijk bij jongeren.”

Het rapport markeert de afsluiting van een succesvol jaar waarin de spoorambassadeurs jongeren stimuleerden om te kiezen voor een baan in de spoorsector en stappen ondernomen om het imago van de sector te verbeteren. Als sprekers brachten Van de Kerkhof en Vermeij hun boodschap over tijdens talrijke nationale en internationale evenementen, waaronder RailTech Europe, RailFreight Summit, Railfestival en UIC World Congress on Rail Training. Om de jonge doelgroep te bereiken spraken ze jongeren bij ROC Twente en het STC, op RailTech Europe en de InnoTrans. Ook organiseerde Van de Kerkhof, samen met de Jonge Veranderaars, bezoeken aan politici en beleidsmakers in Brussel en Den Haag voor jongeren en young professionals.

De Europese Commissie riep het jaar 2022 uit tot het Europees Jaar van de Jeugd om de aandacht te vestigen op het belang van jeugd bij het bouwen aan een betere toekomst, die duurzaam, inclusief en digitaal is. De spoorindustrie speelt hier een cruciale rol in, omdat het de oplossing biedt om het transport te verduurzamen. Dit maakt het spoor een aantrekkelijke sector voor jongeren, die steeds meer waarde hechten aan duurzaamheid.

Het rapport is HIER te downloaden.

Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van al onze evenementen, nieuws en updates. Schrijf je in voor de maandelijkse Spoornieuws(brief).

Meer weten?

Caroline Koiter

Directeur