Skip to main content

Spoor is nodig om kwetsbaarheid in logistieke ketens te verminderen

Geplaatst op 17-01-2019 | #NIEUWS

Lees verder

Het feit dat de zomer voorbij is, betekent ook dat het transport van goederen en mensen weer volledig op gang komt met als gevolg weer de eindeloze dagelijkse files. Zeker nu de economie zo goed draait, veroorzaakt dat een overbelasting van het wegennet met alle nadelige gevolgen. Als overmaat van ramp komen daar dit jaar nog eens de extreem lage waterstanden bij en dan kunnen we de oude slogan, zonder transport staat alles stil, helaas helemaal van toepassing verklaren. Een groot probleem voor onze mobiliteit en bereikbaarheid.

Het is absoluut niet zo dat het spoor voor alle soorten transport en voor alle bestemmingen een oplossing weet te bieden en dus een alternatief voor alle problemen op de weg en bij de binnenvaart. Maar als de fileberichten weer eens voorbijkomen dan moet ik toch weer sterk denken aan het vorig jaar verschenen rapport van Connekt, waarin werd aangegeven dat 12 % van alle lading van de vrachtwagens zonder meer geschikt is voor het spoor.

Gelukkig zien we wel dat verladers en logistieke dienstverleners in toenemende mate gebruik gaan maken van het spoor. Enerzijds om de risico’s te spreiden en de kwetsbaarheid in de logistieke ketens te verminderen en anderzijds ook om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Diegene die nog geen gebruik maken van het spoor, maar wel een overstap overwegen, raad ik aan een bezoek te brengen aan onze routefinder Railscout (www.railscout.nl), waarin alle mogelijkheden van het spoorgoederenvervoer in Europa worden getoond.

Cor Hoenders, Directeur Rail Cargo information Netherlands

 

 

Rail Cargo information Netherlands

Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van al onze evenementen, nieuws en updates. Schrijf je in voor de maandelijkse Spoornieuws(brief).