Skip to main content

Met de trein op trainingskamp

Lees verder

Met de trein op trainingskamp

Bron: Prorail

“Als je het niet probeert, leer je nooit of het wel of niet werkt”, vertelt Twan van Schie, de duurzaamheidsman van BEAT Cycling Club. Naast dat ze streven naar gouden medailles, podiumplaatsen en kampioenschappen heeft BEAT nóg een grote missie: een duurzamere profwielersport. Die woorden werden afgelopen maand omgezet in daden, hun treinreis naar het trainingskamp in Spanje was een groot succes.

Waar een wil is, is een weg

“De wielersport is traditioneel en ietwat sceptisch over duurzame veranderingen. Maar daar denken wij anders over. Onze autokaravaan is al elektrisch, en elk jaar met het vliegtuig of auto op trainingskamp? Dat kan ook anders”, vertelt Geert Broekhuizen, directeur en oprichter van BEAT. “De eerste zes keer dat we onze plannen deelden over het gaan met de trein, hoorden we alleen maar: het is geen goed idee, het is te lang, te moeilijk en te lastig. Maar wij dachten: het moet kunnen!”

Alles per spoor

Met de trein naar het buitenland is niet als één druk op de knop. Dus ook voor Twan en Geert betekende het een boel uitzoekwerk. Gaandeweg sloten partners aan om dit avontuur mogelijk te maken. Maar het feit dat Twan en Geert enthousiast waren over hun duurzame reis, wilde nog niet zeggen dat de renners dat ook waren. Een topsporter houdt immers rekening met hersteltijd, beweegtijd, energieverbruik, trainingsmomenten, rusturen, voedingsmomenten.

Twan: “Het is complex en het zijn dingen waar wij mee te maken hebben als ploeg. Iedere renner heeft er zijn eigen ideeën over. Het was niet makkelijk, maar het is ons gelukt om een heel team van Nederland naar Spanje te krijgen, inclusief de materialen. Alles per spoor!”

Het is ons gelukt om een heel team van Nederland naar Spanje te krijgen, inclusief de materialen. Alles per spoor!

Twan van Schie Duurzaamheidsman BEAT Cycling Club
Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van al onze evenementen, nieuws en updates. Schrijf je in voor de maandelijkse Spoornieuws(brief).