Skip to main content

De Commissie steunt militaire mobiliteitsprojecten met 807 miljoen euro

Lees verder

De Commissie steunt militaire mobiliteitsprojecten met 807 miljoen euro

De Europese Commissie zal 38 extra militaire mobiliteitsprojecten financieren om het transport van troepen en materieel langs het trans-Europese transportnetwerk (TEN-T) te ondersteunen. Met een budget van €807 miljoen zullen deze projecten de belangrijkste transportinfrastructuur in de EU upgraden, zodat deze dubbel kan worden gebruikt – zowel voor civiel als defensietransport. Dit was de derde en laatste oproep voor voorstellen voor militaire mobiliteit onder het CEF Transport 2021-2027. In totaal ondersteunt de Commissie 95 militaire mobiliteitsprojecten met €1,74 miljard. 

In lijn met het Actieplan voor militaire mobiliteit 2.0 zullen de projecten lidstaten en partners ondersteunen bij het ontwikkelen van een goed verbonden en veilig netwerk voor militaire mobiliteit. Voorbeelden hiervan zijn de bouw en upgrade van spoorweginfrastructuur in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Letland, Hongarije, Nederland, Polen, Finland en Zweden. Projecten zullen de dual-use-infrastructuur verbeteren in maritieme havens in België en Zweden, luchthavens in Letland en Litouwen, en binnenwateren in Frankrijk.

Commissaris voor Transport Adina Vălean zei: “De resultaten van de derde en laatste oproep voor militaire mobiliteit onder CEF Transport laten zien dat er duidelijk behoefte is voor lidstaten om het dubbelgebruik van ons transportsysteem te verbeteren. We hebben 112 voorstellen ontvangen, wat neerkomt op een overinschrijving van 4,5 keer, en we hebben projecten geselecteerd uit 18 lidstaten. Alle gefinancierde projecten zullen bijdragen aan een betere Europese infrastructuur en de ontbrekende schakels completeren, zowel voor militair als civiel gebruik.”

Met de drie oproepen uitgevoerd in 2021, 2022 en 2023 is de voorziene enveloppe van €1,69 miljard voor Militaire Mobiliteit in het CEF 2021-2027 gebruikt. Vanwege de oorlog van Rusland tegen Oekraïne stemden de lidstaten ermee in het budget voor de Militaire Mobiliteit te vervroegen om de ondersteuning van dergelijke projecten voor dual-use militaire en civiele transportinfrastructuur te versnellen en te maximaliseren. In totaal werden 95 projecten geselecteerd en zijn nu in uitvoering in 21 lidstaten van de Europese Unie.

Na goedkeuring van deze 38 projecten door de lidstaten van de EU zal de Commissie de financieringsbeslissing aannemen en zal CINEA dan beginnen met het voorbereiden van de subsidieovereenkomsten. Verdere financieringsmogelijkheden zijn beschikbaar via de oproep voor voorstellen voor CEF Transport 2023, open tot 30 januari 2024.

Meer informatie Militaire mobiliteit: De Europese Unie ondersteunt strategische investeringen in dubbelgebruik van transportinfrastructuur met 807 miljoen euro.

Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van al onze evenementen, nieuws en updates. Schrijf je in voor de maandelijkse Spoornieuws(brief).