Skip to main content

#TERMINALOPERATOR

Groningen Railport

KOM IN CONTACT

Spoorhavenweg 17, 9645 LZ Veendam

T: 0031 (0)598 63 15 35 | E: info@groningen-railport.com

Meer weten?

Naam contactpersoon

Functie

Contactgegevens

Groningen Railport

Groningen Railport (GRP) in Veendam is één van de grootste Nederlandse binnenlandse rail terminals. Vooral voor containers is GRP een belangrijk logistiek kruispunt tussen de mainports in het westen (Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen) en het noorden (Bremen, Hamburg). GRP is ook verbonden met de Europese tijdtabel van conventioneel railverkeer. Samen met de Groninger zeehavens – Eemshaven en Delfzijl – en de stad Groningen zelf, zorgt GRP voor een compleet noordelijk logistiek geheel.

Trimodale terminal
Groningen Railport is een trimodale terminal (bereikbaar via spoor, weg en water) en verwerkt zowel containers als ook conventionele lading. GRP voorziet in een totale logistieke dienstverlening naar zowel rederijen als transportbedrijven. GRP beschikt over vier opstelsporen van 750 meter lang, waarvan één dedicated is voor conventioneel spoorvervoer. De afhandeling van de containers wordt gedaan met reachstackers. Groningen Railport biedt laad- en losfaciliteiten alsmede ruime opslagmogelijkheden, ook voor geclassificeerde goederen. Opslaglocaties en/of andere logistieke knooppunten met een directe link naar Groningen Railport maken deel uit van de portfolio van Groningen Seaports.

Regionaal containerknooppunt
Traditioneel gezien worden met name landbouwproducten en producten uit de chemische industrie per container geëxporteerd via Groningen Railport. Deze industrieën hebben een groot aandeel in de uitgaande transportbewegingen. Bovendien arriveren er dagelijks containers met allerlei producten in Veendam via de haven van Rotterdam. In- en uitgaand containerverkeer gebeurt voornamelijk via het spoor. Jaarlijks wordt er op Groningen Railport ongeveer 60.000 TEU aan containers gehandeld. Het wagenladingverkeer wordt verzorgt door DB Schenker.