Skip to main content

26 september 2019 | #BESTPRACTICE

De Waard Transport & Logistics: Met meer klantgerichtheid meer lading op het spoor

Onze missie is: duurzaam op alle fronten. Daarmee geven we aan dat we niet alleen streven naar een grote zorg voor het milieu, zoals de term duurzaamheid dikwijls wordt gebruikt. Maar bij De Waard gaat het veel verder. We streven naar duurzame relaties met al onze stakeholders in de meest ruime zin: met klanten, met personeel, met financiers en leveran-ciers, met belangenorganisaties, met de politiek op alle niveaus en last but not least vanzelfsprekend ook ten aanzien van het milieu.
Ons hele bedrijf en de manier waarop wij opereren is gericht op het zuinig omgaan met het milieu. Wij stimuleren zuinig rijden waardoor er minder CO2-uitstoot ontstaat, volle vrachtwagens om zo min mogelijke “lege” kilometers te maken, vrachtuitwisseling, EURO 6 vrachtwagens en ook het gebruik van het spoor. Wij zijn sinds 2012 Lean & Green gecertificeerd en op alle wissellaadbakken en trailers van De Waard staan de motto’s: “Road2Rail” en/ of “Fresh and CO2 less”. Dat zegt genoeg.

De Waard Transport & Logistics kun je rustig een pionier noemen op het gebied van het spoorvervoer. Wij gebruiken de trein al sinds 1986, toen het intermodale transport nog in de kinderschoenen stond. Momenteel doen we ongeveer 80 zendingen per week tussen Nederland en Italië. Het spijt me om te moeten zeggen dat dat in het verleden wel meer is geweest.

In 2010 zijn we gestart met geconditioneerd vervoer per trein, maar dat was niet direct een succes. Helaas is het spoorsysteem nog niet zodanig ingericht dat er snel wordt geanticipeerd op onverwachte situaties en dat is ongunstig voor zendingen met geconditioneerde of andere tijd kritische goederen. Soms hebben we het idee dat het systeem belangrijker is dan de klant. Vanzelfsprekend moet je met het spoor volgens vaste patronen rijden en is veiligheid essentieel, maar met iets meer klantgerichtheid zou er veel meer lading van de weg naar het spoor verschuiven.

Wij zijn met geconditioneerde lading meer gaan doen op de Rollende Land-strasse. De chauffeur kan direct ingrijpen als er wat aan de hand is en we maken toch gebruik van het spoor. Zodoende sparen we ook het milieu. De Overnightexpress naar Italië, waar goederen en reizigers met dezelfde trein meegingen, was voor ons een walhalla. Nooit geen problemen en als die er waren, werden ze gelijk opgelost. Daar zorgden de reizigers wel voor. Jammer dat die trein is gestopt.

Tijdens de crisis heeft De Waard als Italië specialist een redelijk stabiele positie weten te behouden. En nu, tijdens de opbloeiende economie, is er weer sprake van financiële groei. Niet alleen door meer omzet, maar ook door scherp te letten op brandstofgebruik, minder kosten door schades, efficiënter plannen, etc. Kortom een gezond en renderend bedrijf in goede en slechte tijden.

Wij staan voor continuïteit en stabiliteit. Die herkennen wij dagelijks als de kern- ‘Waard’ -en van ons familiebedrijf. Juist in roerige, dynamische tijden is een stabiele koers van levensbelang. Die stabiele koers denken we te bereiken met duurzaamheid op alle fronten.

De conclusie, na meer dan 10 jaar voortdurend inzetten op duurzaamheid, is dat het ons veel extra’s heeft gebracht. Continuïteit ten aanzien van ons klantenbestand vanwege de goede en constante kwaliteit die wij leveren, rust op het personeelsfront, een goede relatie met onze leveranciers, een gezonde financiële positie, een goede zorg voor het milieu, etc. De koers die we hebben uitgezet zullen we daarom voorlopig blijven volgen.

Terug naar overzicht
Railcargo
De Waard Transport & Logistics

#RAILOPERATOR

De Waard Transport & Logistics

Sinds 1996 bieden wij onze klanten een groene en duurzame vervoersoplossing, door weg en rail te combineren van en naar Italië.

Meer info