Skip to main content

Het spoor verbindt de Rotterdamse haven met Europa:

Terugblik Wereldhavendagen 2024

Lees verder

Het spoor verbindt de Rotterdamse haven met Europa: Terugblik Wereldhavendagen 2024

Tijdens de 47e editie van de Wereldhavendagen kregen bezoekers een uniek kijkje in de dynamische wereld van het spoorgoederenvervoer in de Rotterdamse haven.

Achter de schermen bij Alstoms treinenwerkplaats

Op 6 september konden bezoekers de treinenwerkplaats van Alstom bezoeken. Hier kregen ze de unieke kans om te zien hoe jaarlijks honderden locomotieven worden gereviseerd, gemoderniseerd en aangepast. Daarnaast maakten ze kennis met de innovatieve wagons van RailRelease en Raillogix, waarmee containers efficiënt per spoor door heel Europa worden vervoerd. Bram Roosendaal van RailLogix gaf tijdens de excursie een boeiende presentatie over de ‘Cooltrain’. Bezoekers kregen een duidelijk beeld van de uitdagingen en kansen bij het vervoer van gekoelde producten zoals vlees, vis en zelfs medicijnen per spoor. Dit innovatieve transportmiddel biedt niet alleen voordelen voor het behoud van producten, maar speelt ook een belangrijke rol in de verduurzaming van het goederenvervoer. Veel deelnemers waren verrast door de milieuvriendelijke aspecten van spoorvervoer, iets wat vaak onderbelicht blijft. De positieve reacties bevestigden dat spoorvervoer steeds meer wordt gezien als een toekomstgerichte oplossing voor logistieke uitdagingen.

Rondleiding spoorgoederenvervoer in de haven Rotterdam

Excursie op de Bertschi Terminal

Een ander hoogtepunt was de excursie naar de Bertschi Terminal, waar bezoekers inzicht kregen in de cruciale rol die de Rotterdamse haven speelt in het Europese spoorvervoer. De Rotterdamse havenspoorlijn, een indrukwekkende 40 kilometer lange goederenspoorlijn, verbindt de haven met belangrijke bestemmingen in Europa. Het team van Matthew Harteveld heeft bezoekers meegenomen in hoe Bertschi zorgt voor een efficiënte afhandeling van containers en intermodaal transport. Daarnaast gaven Dave Gerritsen, Accountmanager ProRail en Kenny van Egmond, Productiemanager bij VolkerRail inzicht in de laatste ontwikkelingen én het belang van infrastructuurprojecten in de haven, zoals het Theemswegtracé.

Van Rotterdam tot Moerdijk

Naast de Wereldhavendagen in Rotterdam, staan wij namens Rail Cargo op zaterdag 5 oktober 2024 ook op de Open havendag in Moerdijk. Meer informatie vind je hier: https://portofmoerdijk.nl/nieuws/open-havendag-moerdijk

Matthew Harteveld, Kenny en Dave Gerrtisen van Prorail tijdens de Wereldhavendagen Rail Excursie bij de Bertschi Terminal

Hieronder de foto’s van het evenement

Terug naar nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van al onze evenementen, nieuws en updates. Schrijf je in voor de maandelijkse Spoornieuws(brief).

Meer weten?

Caroline Koiter

Directeur