15 april 2020 | #BESTPRACTICE
Moonen Packaging: Just do it!
Wat circa 60 jaar geleden begon als iets kleins is inmiddels uitgegroeid tot een full service ketenregisseur in de verpakkingsindustrie. Inmiddels kunnen klanten uit meer dan 10.000 artikelen kiezen. We hebben het hier over Moonen Packaging, een specialist in food- en non-foodverpakkingen, verpakkingsmaterialen, hygiëneproducten en disposables.
Echter, de groei die Moonen Packaging heeft meegemaakt heeft ook een keerzijde. Het verpakkingsmateriaal dat op de markt gebracht wordt, komt bijna net zo snel weer in een afvalstroom terecht. Iets waar het bedrijf zich niet gemakkelijk bij voelt. Om hier een passend antwoord op te bieden, doet Moonen Packaging er alles aan om zo duurzaam mogelijk te ondernemen.
Volgens Ruben Nolles, Supervisor Operations Support bij Moonen Packaging is dat niet zo moeilijk. “Allereerst geen kunststof meer, maar 100% duurzame (hernieuwbare) materialen. Onze koffiebekers vormen nu de grondstof voor biogas en compost. In Europa zijn we daarmee koploper in composteerbare verpakkingen.”
“Helaas is nog niet iedereen in de samenleving 100% overtuigd dat we iets moeten doen aan duurzaamheid, maar wij doen in elk geval wat we kunnen. Onze ambitie is dat in 50% van onze klanten in 2020 verpakkingen koopt uit hernieuwbare grondstoffen.”
De scope van het verduurzamen beperkt zich niet tot enkel het gebruik van duurzame grondstoffen, maar betreft ook het verduurzamen van huisvesting en transport. “In 2020 verhuizen we naar een nieuw pand. Dat wordt BREEAM Very Good, waarbij we geen gas gebruiken en middels zonnepanelen de energie opwekken.”
Door het streven naar een duurzame keten kwam Nolles terecht bij het programma van Lean & Green Off Road. “Er werd een oproep gedaan aan bedrijven die wilden aansluiten op de corridor van Rzepin in Polen naar Tilburg. Dat triggerde ons en daarna zijn we gesprekken gestart.”
Tot die tijd was spoorvervoer, mede vanwege een verkeerde perceptie, niet of nauwelijks in beeld bij Moonen. Na enkele gesprekken met GVT Intermodal en Lean & Green werd de eerste pilot vanuit Polen georganiseerd. Daaruit bleek dat de kosten vrijwel gelijk bleven, terwijl het concept veel logistieke voordelen biedt. “Door de terminal in Tilburg als logistiek ontkoppelpunt te gebruiken, komen Nederlandse chauffeurs nu op afroep onze trailers lossen. Voorheen stonden er zomaar Poolse chauffeurs voor de gate. Onze warehousemanagers zijn hier heel blij mee, want dit zorgt intern voor een veel gestroomlijnder proces.”
Volgens Nolles is spoor inmiddels zo populair bij Moonen dat intern nu vanuit diverse kanten aanvragen komen. “Recent nog werd gevraagd of ik ook transport per spoor vanuit Pakistan kon organiseren. Dit toont aan dat iedereen echt heel enthousiast is over het transport vanuit Polen.”
“Dat wil overigens niet zeggen dat je achterover kunt leunen. Er is veel afstemming nodig met de betrokken partijen die gebruik maken van dezelfde corridor. Dit kan sommige (potentiële) verladers wellicht afschrikken. Tegen hen zeg ik: Just do it! Je zult zien dat het vaak wel degelijk kan als je ervoor gaat.”
Op het traject Rzepin – Tilburg heeft Moonen Packaging de CO2 -uitstoot met circa 40% weten te besparen. “Voor ons eindigt het niet hier. Wij blijven op zoek naar verbeteringen. In onze keten en daarbuiten. We kijken verder dan de vrachtwagen en willen zoveel mogelijk van de weg af.” Daarom onderzoekt Nolles momenteel de mogelijkheden voor intermodaal vervoer per spoor vanuit Italië. Dit betreft circa 70 containers per jaar en dus voldoende potentieel voor een significante besparing in de uitstoot van CO2 .
Nolles ziet bovendien veel potentie voor het spoor: “Naast de grotere volumes, is het spoor ook interessant voor relatief kleine volumes per transport. Dit toont aan dat veel midden- en kleinbedrijven gebruik kunnen maken van het spoor. Er is dus nog veel markt te winnen”.
Moonen Packaging
Moonen Packaging is een toonaangevende verpakkingsgroothandel met meer dan 65 jaar ervaring.